23 Aug 2016

Cum sa nu pierzi timpul si sa devii mai productiv?

Procrastinarea reprezinta ceea ce faci in loc sa faci ceea ce trebuie si iti doresti, ceea ce ti-ar aduce satisfactii mai tarziu, pe termen lung. De multe ori, oamenii ajung la concluzia ca nu sunt productivi, ca nu au muncit suficient si ca ar vrea  sa aplice unele idei intr-un timp mai alert, fara sa-si dea seama ca unele lucurui minore i-au facut sa bata pasul pe loc. Te-ai gandit ca daca vei incepe cu unul din task-urile mari si nu cu cele de rutina, la final de zi vei concluziona ca ti-au mai ramas cateva sarcini mici pe care le vei rezolva mai repede.

In continuare, iti voi prezenta cateva concepte pe care aplicandu-le vei putea sa iti maresti sansele de reusita:

1. O idee buna este proportionala cu timpul si banii pe care i-ai investit. Cineva mi-a zis candva “ Ai atatea idei cati bani ai in buzunar. ” Pe moment, am incercat sa gasesc intelesul, pana cand m-am lovit de multe situatii in care am concluzionat ca TIMPUL ≠BANI. De multe ori oamenii gandesc exact invers, dar defapt ce alegi sa faci cu timpul tau uneori poate sa insemne mai mult decat cateva ore peste program si un plus la salariu. 

2. Foloseste-ti timpul pentru a “umple spațiul” cu lucruri importante, pentru a îndeplini scopuri care au o bază puternică în dezvoltarea ta personală și profesională. Imagineaza-ti un portbagaj pe care daca il vei umple cu lucruri mici, la inceput va fi mai greu sa strecori lucrurile mari, in schimb, daca valizele vor fi asezate prima data, cu siguranata printre ele vor mai intra si alte obiecte mai mici. Acest principiu daca il vei aplica in fiecare zi de lucru si vei lasa spre sfarsitul zilei sarcinile marunte, vei constata ca ai muncit mai cu folos.

3. “Musai List”, cartea care m-a facut sa inteleg principalele sarcini prioritare pe care sa le trec intr-o agenda. O lista ordonata te va face sa ai un program bine determinat de lucru. Sa alegi principalele 3 activitati pe care le faci in ziua urmatoare si sa nu iti pui mai mult decat poti duce, va fi primul pas spre aprecierea sincera pentru munca ta. Ordonand pe categorii, vei gasi mult mai repde ce cauti, nu vei rasfoi cateva zeci de pagini pentru a cauta o lista cu intalniri facuta acum o saptamana

4. Incearca sa nu uiti de hobby-uri, ele te vor face sa fii mai fericit si mai motivat. Starea de spirit se va reflecta si in activitatea de la birou daca spre exemplu, tu ai avut o seara buna , o iesire la pationar sau ai citit o carte care ti-a placut, fie ai vazut un film grozav. De multe ori, te va face sa radiezi de fericire si vei fi mai motivat sa dai tot ce e mai bun din tine. Cati oameni nu se afunda in rutina zilnica de lucru si ajung acasa din ce in ce mai obositi si se intind pe canapea butonand telecomanda la TV. Copiii dorm obositi si poate au uitat sa ia cina impreuna de ceva timp la un restaurant sau nu au reusit sa isi faca timp sa ii duca dupa scoala in parc. Uneori micile placeri te vor face sa muncesti mai cu drag.

5. Munceste in fiecare zi ca si cum maine trebuie sa pleci in vacanta

Este o alta idee care mi-a placut foarte mult cand am citit-o in carte despre care v-am povestit mai sus. Ati observat ca inainte de a merge in vacanta incercati sa terminati tot ce ati avut de lucru si nu lasati sarcinile pentru a doua zi. Oare daca aI munci asa in fiecare zi care ar fi randamentul tau?


Didu Mihaela

Marketing online