08 Aug 2016

Cariera in IT de la 0

Daca te-ai intrebat de multe ori ce vrei sa faci si iti place sa petreci mult timp in fata laptop-ului si sa faci ceva constructiv, de ce nu, poate, o cariera in IT ti s-ar potrivi. Insa in spatele unui salariu bun sau a beneficiilor pe care le au specialistii IT exista ore de invatare, pasiune, sacrificiu si daruire. Sa devii programator, nu se poate peste noapte, iar daca esti la inceput de drum ai nevoie sa parcurgi cateva iteratii:

Sa ai curajul sa te reinventezi

Cel mai important lucru este sa iti doresti sa te adaptezi schimbarii, sa faci altceva, fie ca e vorba de o cariera in IT, fie ca e vorba despre autoeducare. Chiar daca esti la inceput de cariera si iti doresti sa inveti ceva pentru a deveni un bun programator, sau ai pornit deja pe un drum si ti-ai ales o cariera care acum nu iti mai ofera satisfactie profesionala, sau simti ca vrei sa faci altceva si tu crezi ca ti-ar placea. E simplu, cel mai important lucru este sa accepti schimbarea si sa pornesti cu multa dorinta si perseverenta.

In cazul in care ai o firma si vrei sa faci o schimbare si sa cunosti mai mult din acest domeniu, pentru a avea o colaboarare placuta cu echipa de IT la care apelezi, sau pentru a intelege pe se ce duc banii in serviciile web, cel mai important este sa ai rabdare si sa inveti elementele necesare. IT-ul este un canal care te poate ajuta sa te promovezi mai usor si sa dezvolti afaceri profitabile, atunci cand bate la usa, nu rata sa-l primesti si crede-ma ca vei evolua.

Oamenii de succes s-au intors pe acelasi drum de nenumarate ori si au refacut un lucru pana cand le-a iesit. Au gresit, au esuat, dar cel mai important este ca au reusit sa se reinventeze si sa creada in ceea ce isi doresc si intr-un final au reusit sa fie oameni remarcabili.

Sa intelegi cum gandeste computer-ul tau

Cel mai important lucru este sa intelegi ceea ce proceseaza computer-ul tau si cum o face. El este la fel ca si tine si isi pune intreabari legate de fiecare informatie pe care o primeste de la tastatura, procesand pas cu pas. Poate la inceput ti se pare greu sa intelegi algoritmi, dar sunt lucruri despre care este bine sa iti pui intrebari si altele pe care le vei intelege pe parcurs.

Un program de lucru intens te va ajuta sa accelerezi procesul de invatare si dupa cateva luni de lucru iti vei da seama ca ai invatat multe lucruri, ca in fiecare domeniu, dupa ce ajungi sa inveti totul pare simplu, dar in spatele rezultatelor stau ore intregi de munca. Cel mai important este sa continui sa inveti si sa reiei o data, de doua ori, de mai multe ori tot ce nu ai inteles. Stiu programatori care au luat de la capat algoritmi pana au inteles si au ajuns azi sa programeze din instinct. 

Sa iti doresti sa cunosti si sa te autoeduci te poate face sa-ti raspunzi multor intrebari.

Profesor inspirational si cursuri bune

Un lucru important este sa cauti mentori buni, oameni care sa te ajute si sa te inspire, prienteni care sa iti arate tehnologii noi. Sunt multe grupuri unde oamenii sunt foarte amabili si raspund intrebarilor pe care tu le pui. Alege-ti carti si tutoriale bune si reia de la capat daca este nevoie, chiar daca ai facut asta la scoala si nu ai inteles nimic, ia-o de la 0 ca si cum nu ai fi invatat nimic pana acum. Un lucru benefic si un plus este sa fii autodidact si sa studiezi, dar pentru orice intrebare nu ezita sa nu crezi in importanta profesorului, el te va ajuta sa intelegi cu pasi mai rapizi si astfel iti va usura procesul de invatare si vei putea sa accelerezi.

Fura informatie de la cei mai buni, fura meserie si fii infometat de cunostiinte si noi limabaje si accepta limbajele “exotice” care iti usureaza munca. Codul tau scris “curat” te va ajuta sa perfomezi. Si astfel iti vei da seama ca poti sa creezi ceea ce nicioadata nu ai fi visat. Drumul e greu, dar si succesul e promitator.

Alege-ti un job potrivit in IT

Crezi ca un job in IT presupune sa stii sa programezi? Poate nu ai invata asta la scoala pentru ca ai facut Pascal sau profa ta nu stia sa explice nimic si ti se parea ca nici ea nu intelege ce vorbeste si asa au scazut inclinatiile tale catre era digitala si ai acumulat cunostiinte pe care cu greu la imbini in practica.

Daca nu stiai programare in liceu cu siguranta nu puteai sa devii IT-ist, lucrurile nu stau chiar asa. Sunt multe job-uri unde nu ai nevoie sa scrii o linie de cod pentru a lucra in IT:  

- ux design : cel care se ocupa de experienta utilizatorului, research, proiectarea ideilor, dezvoltarea planului;

- product Owner: utilizatorul important al sistemului, cel care are o intelegere a cerintelor utilizatorului si are skill-uri de marketing si managementul produslui.

- specialist SEO: in traducere este cel care se ocupa de optimizarea paginii web/ platformei pentru motoarele de cautare, astfel incat sa fie usor de gasit pentru utilizator;

-social media: pana si din facebook daca sti ce sa faci poti sa iti gasesti un job bun sau videobloging/ bloging sunt alte cateva joburi din care foarte multi pot fi platiti bine, daca ceea ce fac este pasiunea lor cea mare.  

In concluzie, piata IT-ului se dezvolta alert si afirmatia ca job-uri din IT necesita sa stii programare a devenit falsa. Aproape anual in acest domeniu se nasc noi job-uri. Poate multi dintre voi nu stiti cu ce se ocupa un Unicorn. Mai exact este cel care are skill-uri de programare, arhitectura, marketing, design, research, comunicare, mai bine spus stie de toate din toate.

Continuu suntem pusi in fata unor alegeri, dar cel mai important este daca intelegi la timp unle proceduri pentru a putea intra intr-o cursa potrivita tie si astfel rolul tau nu va ramane cel de spectator, iar pasiunea si decizile luate iti vor infulenta viata. 

Nu uitati Steve Jobs nu a fost programator si totusi a fondat Apple. Dar a fost un perfectionist in design, un utilizator cu pretentii stricte, un antreprenor bun si un om remarcabil care a contribuit la start-ul IT-ului de azi. 


Didu Mihaela

Marketing online